2009-05-05 18:04:01• hírek • MTI

Két magyart keresnek Bolíviában

Két magyar állampolgárt, bizonyos Gáspár Dánielt és Dudog Gábort keresi a bolíviai rendőrség. Azzal gyanúsítják őket, hogy tagjai voltak a Rózsa Flores Eduardo vezette csoportnak - közölte Marcelo Sosa bolíviai ügyész helyi idő szerint hétfőn La Pazban tartott sajtótájékoztatóján.

A Le Prensa című bolíviai napilap beszámolója szerint Sosa elmondta, hogy az április 16-i kommandós akcióban őrizetbe vett, bolíviai-horvát állampolgárságú Mario (Fardig Astorga) Tadic azt vallotta, hogy a két magyar összeveszett Rózsa Floresszel. Az Asturias szállodában még együtt laktak, de már nem tartottak velük, amikor átköltöztek a Las Americas hotelbe. Az ügyész elmondta, hogy a két magyar szökésben van, és a rendőrség keresi őket.

Tadic a vallomásában azt állította, hogy Rózsa Flores az interneten keresztül szervezte be, s feladata az volt, hogy "katonai kézikönyveket állítson össze és fordítson le egy párhuzamos katonai szervezet kiépítésének" céljából Santa Cruz megyében. Tadic közlése szerint Rózsa Flores és Michael Martin Dwyer követte el a robbantásos merényletet Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciájánál április 15-én. A robbanás csak kisebb anyagi károkat okozott, és Tadic szerint Rózsa Flores azon sajnálkozott, hogy nem sikerült megölniük a bíborost.

Sosa közölte, hogy az ügyészség által kihallgatott tanúk szerint többek között Rubén Costas, Santa Cruz megye prefektusa, a horvát származású bolíviai Branko Marinkovic üzletember, ellenzéki vezető és Guido Nayár volt miniszter is kapcsolatot tartott az április közepén felszámolt állítólagos terrorcsoporttal. Az ügyész jelezte, hogy beidézte az említett személyeket és másokat is.

Sosa tájékoztatása szerint a kulcsfontosságúnak tekintett tanú, Ignacio Villa Vargas - alias El Viejo (az Öreg) - elmondta, hogy a Rózsa Flores Eduardo által vezetett csoport 2008 októbere és az idei év februárja között a Santa Cruz-i vásárvárosban (Fexpo) a helyi marhatenyésztők (Fegasacruz) pavilonjában, majd a Cotas telefontársaság standján tartott tanácskozásait nyolc-húsz fő részvételével. A megbeszéléseken időnként részt vett Marinkovic, Nayár pedig szinte mindig. Márciusig Nayár volt a Fegasacruz elnöke, de jelenleg már csak saját üzleti ügyeivel foglalkozik.

Villa, akit La Pazban rendőrségi védelem és orvosi ellenőrzés alatt tartanak, azt állítja, hogy Marinkovic 200 ezer dollárt adott át fegyverbeszerzésre. Kijelentette, hogy az egyik gyűlésen Marinkovic a füle hallatára beszélt Costas prefektussal (az ellenzék szóhasználata szerint kormányzó), aki egyik házát ajánlotta fel az akciókhoz. Az 50 éves, súlyos cukorbetegségben szenvedő Villa számtalan nevet adott ki, köztük Mauricio Roca üzletember, Pedro Yovio, a vállalkozók szövetségének elnöke, Lucío Ánez Ribera nyugalmazott tábornok és Francisco Sirviano nevét.

Az Evo Morales bolíviai elnök parancsára bevetett kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Américas szállodában agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót (alias Chico), az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot (alias Carlos) és az ír Michael Martin Dwyert (alias Mike), valamint őrizetbe vették a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt (alias Alf) és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot (alias Francisco). Később őrizetbe vettek még három latin-amerikait is, akik állítólag ugyancsak részt vettek az államfő életére is törő terrorista előkészületekben.

Az ügyészség által őrizetbe vett paraguayi Alcides Mendoza Malavi - aki állítólag a Rózsa vezette csoportnak fegyvereket szerzett be - is vallott Marinkovic ellen, aki állítólag az Argentínában csak "festett arcúaknak" (carapintadas) nevezett ottani szélsőjobboldali katonai csoport képviselőinek adott pénzt fegyvervásárlásra. Az argentinoknak azonban nyoma veszett a pénzzel együtt - közölte a sajtóval a bolíviai ügyész, aki Villa és Mendoza vallomásaira hivatkozva azt állította, hogy a csoport tanácskozásairól soha nem hiányzott Alejandro Melgar Pereira Santa Cruz-i ügyvéd (alias Lucas), Hugo Alberto Achá ügyvéd (alias Superman), Mauricio Roca, Mundi Pará, Horacio Daruda, José Luis Quiroga és Carlos Guillén.

Egy ismert újságíró-ügyvéd azzal vádolta az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalát (USAID), valamint a Nemzeti Alapítvány a Demokráciáért (NED) nevű, az amerikai kongresszus jóváhagyásával létrehozott non-profit jellegű, adománygyűjtő szervezetet, hogy több tízmillió dollárt költött bolíviai ellenzéki pártok és mozgalmak megerősítésére. Az amerikai-venezuelai Eva Golinger a Cambio című bolíviai napilapnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a USAID évente 120 millió dollárt fordít Bolíviára, de az utóbbi két év során ennek az összegnek a 60-70 százalékát a politikai ellenzéknek juttatta, ahelyett, hogy az emberi erőforrások és az infrastruktúra fejlesztésére költötte volna el. Szerinte az ellenzéki csoportok megerősítésével egyrészt az volt a cél, hogy létrehozzanak egy alternatív vezetést Evo Morales bolíviai elnökkel szemben, másrészt pedig "lökést" adjanak nekik, hogy egy adott pillanatban "ismét átvegyék a hatalmat".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: